Det har skett några stora förändringar i kungafamiljen under de senaste åren, men en sak som har varit konsekvent mitt i alla omvälvningar är deras förkärlek för det dramatiska. Det verkar som att nästan allt de gör, oavsett om det är en enkel åktur med Londons tunnelbana eller jubileumsfirandets prestige, är omgivet av pompa och ståt. Så du kan bara föreställa dig hur överdriven kung Charles kröning var – särskilt eftersom det var den första på 70 år.
Kung Charles är Englands 62:a monark. Tekniskt sett besteg han tronen den 8 september 2022, dagen då hans mor och föregångare, drottning Elizabeth II, dog. Men hans kröning, eller kröningsceremoni, var inte förrän den 6 maj 2023. Den religiösa och juridiska händelsen ägde rum i Westminster Abbey i London (där dessa ceremonier har hållits sedan 1066) och övervakades av ärkebiskopen av Canterbury. Nedan har vi samlat några av de mest dramatiska, saftigaste och minnesvärda ögonblicken från dagen. Från familjebråk till viktiga punkter i gudstjänsten, dessa unika ögonblick kommer säkerligen att komma ihåg i många år framöver.
Prins Harrys ankomst … och snabb avgång
Dramat började innan kungen ens var på plats med prins Harrys ankomst. Med tanke på allt som har hänt mellan honom och Mountbatten-Windsors de senaste åren (Megxit, bråket med prins William, publiceringen av « Spare ») fanns det massor av spekulationer om huruvida Harry ens skulle dyka upp till evenemanget. Men till slut bestämde han sig för att vara med.
Prinsen anlände ensam till liten fanfar (Meghan ska ha stannat kvar i Kalifornien för att fira prins Archies födelsedag). Han var inte i de kungliga dräkter som många av hans släktingar bar, och han bar inte heller en militäruniform som prinsessan Anne. Istället bar han en enkel morgondräkt designad av Dior, som smälte in med alla andra icke-kungliga gäster. Långt ifrån sin främmande bror som satt längst fram tog Harry plats på tredje raden, där han chattade med sina kusiner, deltog i ceremonin och gick ganska snabbt när den var över. Och med snabbt menar vi att han omedelbart åkte till flygplatsen Heathrow för att flyga hem, och avstod från möjligheten att dyka upp på balkongen med sin familj eller gå på följande dags kröningskonsert, enligt BBC.
I själva verket hade han till synes väldigt lite interaktion med sina närmaste familjemedlemmar. Enligt Insider har han och William enligt uppgift ignorerat varandra hela dagen, inte ens delat med sig av ett enkelt hej eller en blick av erkännande. Det finns heller inget som tyder på att han hade en privat stund med sin far, varken före eller efter händelserna, även om vad som hände bakom stängda dörrar uppenbarligen är okänt.
Den splittrande gästlistan
Prins Harrys framträdande och snabba avgång var inte den enda gästlistans chock. Inför kröningen var det mycket prat om vem som fick och inte fick en inbjudan. Till att börja med ingick kung Charles yngre bror, prins Andrew, bland de över 2 200 deltagarna. Per Harper’s Bazaar, på grund av sitt umgänge med den dömde sexförbrytaren Jeffrey Epstein, klev Andrew tillbaka från offentliga uppdrag 2019. Men det hindrade honom inte från att dyka upp på den stora dagen. Han hade ingen formell roll i ceremonierna, men bara hans närvaro var tillräckligt för att frustrera åskådare som buade honom när han kom till kyrkan.
Medan prins Andrew klarade sig, gjorde inte hans ex-fru, Sarah Ferguson, det. Under ett framträdande i « Loose Women » erkände hon att hennes skilsmässa från prinsen troligen uteslöt henne från gästlistan. Istället planerade hon att njuta av en tebjudning medan hon tittade på händelserna på tv. Hon verkade ta det hela med ro, men många ansåg att hennes mångåriga relation med kungafamiljen borde ha räckt för att ge henne en plats i klostret.
Och så var det barnbarnen. Naturligtvis var prins George en av kung Charles sidor – en passande roll för honom med tanke på att han en dag kommer att bli kung själv. Många kommentatorer kritiserade dock att drottning Camillas barnbarn fick officiella roller i ceremonin, eftersom det markerade ett traditionsbrott. Deras upprördhet växte bara när det avslöjades att två av kung Charles barnbarn, prins Archie och prinsessan Lilibet, inte ens var inbjudna.
Katy Perry kunde inte hitta sin plats
Det var inte bara kungliga familjemedlemmar som fyllde bänkarna i Westminster Abbey heller. Det var tusentals gäster på plats, inklusive utländska kungligheter och dignitärer, kändisar och vanliga medborgare som hade turen att få tag på biljetter. Bland dessa personer var Dames Emma Thompson och Maggie Smith, First Lady Jill Biden (som deltog för sin mans president Joe Bidens räkning), brittiska tv-personligheter Ant och Dec, och sångarna Lionel Richie och Katy Perry.
Ritchie och Perry var där eftersom de var inställda på rubriken för kröningskonserten (en musikalisk händelse som ägde rum på gräsmattorna i Windsor Castle dagen efter ceremonin). Deras närvaro i klostret skulle inte ha varit så anmärkningsvärd med tanke på den stora mängden publik, förutom det faktum att Perry komiskt gick vilse på vägen till sin plats.
I ett nu viralt ögonblick kan Perry ses vandra längs stolsraderna och desperat leta efter sin tilldelade plats. Det är oklart om det var storleken på hennes massiva lavendelfascinator eller bara den allmänna förvirringen av ankomsten som hindrade henne från att upptäcka sin stol, men det lustiga ögonblicket delades omedelbart miljontals gånger på Twitter, med fans som skojade försiktigt med sångerskan. knipa. För sin del tog Perry det hela med ro, senare tweeting« Oroa dig inte killar, jag hittade min plats. »
Kung Charles serverade total sagolig storhet
När alla hans gäster hade anlänt och hittat sina platser, gjorde kung Charles sin storslagna entré. Han reste till Westminster Abbey i Diamond Jubilee State-vagnen, en utsmyckad vagn i svart och guld dragen av sex hästar som skänktes till drottning Elizabeth II 2012. Den sagoliknande entrén var bara en liten indikation på hur överdådig och extravagant resten dagen skulle bli.
När Charles klev ur vagnen såg han varenda tum ut som kungen, klädd i statsdräkten, en lång karmosinröd cape klädd med hermelinpäls över sin militäruniform. Han var alltid miljömedveten och klädde sig också i en karmosinröd surcoat som en gång hade burits av hans farfar, kung George VI, redan 1937. Det skulle inte vara den enda gången under dagen som Charles skulle åter bära något som en tidigare monark hade burit .
Faktum är att Charles också bar den guldiga Supertunica som hade tillverkats för kung George V 1911, den kejserliga manteln designad för kung George IV 1821, och bältet, kröningshandsken och godsets Robe of Estate som också hade designats för hans farfar , kung Georg VI. I själva verket var inget av plaggen som användes i de officiella förfarandena nya, något som var avsiktligt från kungens sida. Det väckte också en hel del uppståndelse bland kungliga kommentatorer som är vana vid att monarker beställer utarbetade nya klädsel för ett evenemang som detta.
En kontroversiell, glittrande ceremoni
För det mesta gick själva ceremonin utan problem. Mycket av kröningen gjordes enligt föreskrifterna av Liber Regalis, ett 1300-talsmanuskript som beskriver hur riten ska genomföras. Men bara för att händelserna till stor del var traditionella, betyder det inte att de var tråkiga eller utan kontroverser.
Till exempel ändrade kung Charles sättet att hylla honom under förfarandet. Vanligtvis skulle alla landets prinsar hylla, svära lojalitet och trohet till den nya monarken. Det var dock bara prins William som slutade göra det och klev in på uppdrag av hela kungafamiljen (möjligen för att undvika att sätta strålkastarljuset på både Andrew och Harry). Så istället för att köra en fullständig « Homage of Peers » ersatte Charles den med « Homage of the People » och uppmanade vanliga medborgare att svära honom sin trohet. Detta skulle ha varit första gången i historien som Storbritanniens folk ombads att göra något liknande, och begäran gick inte bra. Inför den stora dagen ändrade palatset ögonblicket i ceremonin från ett krav till en inbjudan efter att ha fått kritik för gesten.
Efter att hyllningarna hade betalats, eden avlades och kungen smord, avslutades förfarandet med att kung Karl fysiskt kröntes med den 5-pundiga, 1600-talets St. Edwards krona. Det var ett ögonblick som kunde ha kommit direkt ur « The Princess Diaries » för hur filmisk och genomarbetad den var.
Camilla kröntes äntligen till drottning
När kung Karl officiellt kröntes till kung var det drottning Camillas tur. Och ja, du läste rätt — drottning Camilla, inte drottningkonsorten Camilla. Med tanke på den dramatiska karaktären i början av kung Charles och drottning Camillas förhållande (han var fortfarande väldigt gift med prinsessan Diana när romansen började), har det alltid varit oklart vad hon skulle heta när han så småningom övertog tronen. När paret knöt säcken redan 2005 kom man överens om att Camilla skulle kallas prinsessgemålet när Charles kröntes. Detta var i enlighet med ett prejudikat etablerat av drottning Elizabeths make prins Philip som var prinsgemål snarare än kunggemål.
I Camillas fall, när Charles väl satt på tronen, var han fri att ändra sin hustrus officiella titel till drottning, om han hade velat. Och så var det att när inbjudningarna till kröningen gick ut i april 2023, övergick Camillas titel från drottninggemål till helt enkelt drottning. Kung Charles erkände förändringen och sa att även om han var « djupt medveten » om sin mammas önskemål, skulle en förenkling av titeln bara göra saker lättare. Och det var det.
Camillas kröningsceremoni var mycket enklare än Charles. Till exempel krävdes det ingen juridisk ed av henne och det fanns inte heller något behov av att hylla eftersom hon inte har någon verklig makt att vara en icke-född medlem av familjen. Ändå avslutades det på ett nästan lika dramatiskt sätt som hennes mans, med att hon kröntes med en återanvänd version av Queen Marys krona.
Prins Louis stal rampljuset
Med tanke på dagens betydelse kan man anta att all uppmärksamhet skulle ha legat på kung Charles och Camilla när de fullt ut klev in i sina nya roller. Men du skulle ha fel. Charles femåriga barnbarn, prins Louis, var showens verkliga stjärna, och stal rampljuset från monarken vid mer än ett tillfälle under dagen.
Inför ceremonin undrade många om Louis faktiskt skulle vara med vid kröningen. Det fanns en viss oro för att den långa, högtidliga händelsen skulle bli för mycket för den stökiga dagisbarnet, som har en historia av att agera under officiella framträdanden. Faktum är att Page Six till och med rapporterade att palatset hade en plan för att dra ut honom ur kyrkan mitt under ceremonin om hans beteende skulle bli ett problem. Det verkade faktiskt som att Louis bestämde sig för att ta en paus ungefär halvvägs. Men för det mesta satt han tillsammans med sina föräldrar, prins William och prinsessan Catherine, och storasyster, prinsessan Charlotte, för det hela.
Trots att han lyckades stanna hos familjen under större delen av dagen kom det massor av skenande från den unge prinsen. Vid olika tillfällen sågs han gäspade, dansade, pekade ut saker för sina sittplatskamrater och gjorde miner mot folkmassorna. Faktum är att han var så livlig att det verkade ha utmattat stackars Charlotte. « Hon är väldigt trött efter igår, » sa William till Hej! Magasin nästa dag. « … Det var att se till att hennes lillebror skötte sig. »
Ett dyrt firande på skattebetalarnas öre
Allt detta drama är inte billigt. Enligt BBC beräknades kröningen kosta upp till 125 miljoner dollar. Detta skulle lätt göra den till den dyraste kröningen genom tiderna, långt över de 1,5 miljoner dollar som spenderades på drottning Elizabeth II:s dag och till och med mer än George VI:s ceremoni på 24,8 miljoner dollar 1937.
Evenemangen finansierades av brittiska skattebetalares pengar (även om palatset bidrog med en hemlig summa), vilket helt enkelt inte passade många människor med tanke på landets nuvarande ekonomiska kamp. En kvinna sammanfattade perfekt nationens allmänna känsla när hon sa till BBC: « Vi kämpar för att värma och äta och de skvätter ut alla dessa pengar. Det är mycket pengar att betala ut och jag tror att i dessa dagar och ålder, de måste göra det på en låg budget. »
Men alla stängdes inte av evenemangets enorma prislapp. Det fanns många andra som såg utgiften som ett nödvändigt ont, och trodde att en större händelse skulle säkerställa att fler människor skulle resa till London för att bevittna det personligen. Detta kan naturligtvis innebära enorma vinster för besöksnäringen och turistnäringarna, som fortfarande kämpar för att återhämta sig från de fortsatta effekterna av COVID-19 och Brexit.
Även om det återstår att se exakt hur kröningen kan påverka den brittiska ekonomin positivt, men det är säkert att säga att dagen var en enorm framgång. Mer än 18 miljoner människor bara i Storbritannien ställde in för att titta på förfarandet, och landet har också en fullfjädrad monark igen.