Torsdagen den 8 september 2022 kom nyheten att drottning Elizabeth II hade dött, vilket markerar slutet på en historisk era. Hon hade nyligen nått sitt platinajubileum och fullbordat sin 70-åriga regeringstid, den längsta regeringstid av någon monark i brittisk historia. När Hennes Majestät kröntes var monarkins roll mindre politisk och mer representativ. Enligt den officiella kungafamiljens webbplats, « agerar Suveränen som ett fokus för nationell identitet, enhet och stolthet; ger en känsla av stabilitet och kontinuitet; erkänner officiellt framgång och excellens; och stöder idealet om frivillig tjänst. » Att riddare individer var en del av dessa uppgifter.
Även om drottningen var ansvarig för att dela ut utmärkelser och officiellt erkännande, hade hon faktiskt inte mycket att säga till om i vem som valdes bland de nominerade, enligt BBC. Individer får vanligtvis sådana utmärkelser (som är uppdelade i lägre ordning och högre ordning) efter att ha gjort stora bidrag till det brittiska samhället, såsom vetenskapliga framsteg, välgörenhetsarbete, konstnärliga prestationer och prestationer inom sport. En av de högsta orden i Honors System of the United Kingdom är Damehood/Knighthood. Låt oss ta en närmare titt på några av de imponerande idrottare som drottning Elizabeth II tog till riddare under sin regeringstid.
Sir Alastair Cook
Det finns förmodligen ingen sport som är mer brittisk än cricket. Spelet är Englands nationella sommarsport, enligt Britannica. Så det är ingen överraskning att det finns några cricketspelare som har upplevt äran att bli riddare. En av dessa cricketspelare är Sir Alastair Cook, som adlades 2019 för sina tjänster till det engelska laget i internationell cricket. Under sin tid i laget var han kapten för England 59 gånger och gjorde 12 472 runs, ett rekordsiffra för nationen, enligt Daily Mail.
Den dagen han fick sitt riddarskap och var tvungen att knäböja inför Hennes Majestät Drottningen för att göra titeln officiell, fick nerverna nästan det bästa av Cook. « Jag har spelat cricket inför många tusen och gjort det okej men man blir lika nervös av att bara gå och knäböja, vilket är väldigt konstigt », erkände han till ESPNcricinfo. « Jag tror aldrig att jag kommer att vänja mig vid att se mitt namn med en « Sir » innan det », tillade han.
Sir Ian Botham
Ian Botham, känd som « Beefy » för många britter, hade en blomstrande cricketkarriär från 1970-talet till 1990-talet, och har gått till engelsk historia som en av de största cricketspelarna genom tiderna. 2007 adlades han inte bara för sina prestationer inom idrottsvärlden utan också som en aktiv filantrop, och samlade in miljoner till leukemiforskning, enligt The Northern Echo. Han berättade för nyhetsbyrån, « Det jag uppnådde på cricketfältet och den status jag uppnådde hos allmänheten har gjort det möjligt för mig att sedan gå och samla in pengarna för leukemi … Jag är glad över att jag har blivit hedrad, inte bara för mig själv men för de människor som har hjälpt mig att komma dit. »
I ett uttalande på sin sajt skrev han: « Som en patriotisk engelsman kan inget jämföras med att få mitt arbete erkänt av Hennes Majestät Drottningen och det är en ära och ett tillfälle som jag aldrig kommer att glömma. Det förmörkade stora händelser i mitt liv som t.ex. min första testmatch, Ashes segrar och till och med Headingley 1981. »
Ett riddarskap är inte den enda äran han har fått. 2020 tilldelades han peerage, enligt ESPNcricinfo. Enligt Britannica ska för att tilldelas peerage ges en adelstitel. För cricketspelaren innebar detta att bli « Baron Botham of Ravensworth » och ta plats i House of Lords, en av kamrarna i det brittiska parlamentet. Från « Beefy » till « Baron », han har kommit långt från sina cricketdagar.
Sir Mo Farah
Mo Farah, född i Somalia, delade med sig av sin hjärtskärande berättelse om att ha blivit människohandel till Storbritannien i ung ålder i en dokumentär från 2022, per BBC. Löparbanan blev hans plats för tröst under en svår tonårstid. Hans mentor och idrottslärare, Alan Watkinson, hjälpte honom att ansöka om brittiskt medborgarskap 2000 så att han kunde börja tävla i nationella tävlingar, enligt BBC. Farah, som utmärkte sig i långdistanslöpning, vann fyra olympiska guldmedaljer, tillsammans med en mängd andra imponerande prestationer, som anges i hans karriärhöjdpunkter på hans officiella hemsida.
Farah adlades 2017 för sitt bidrag till sport på uppdrag av England. « Under åren drömmer du om att bli något eller göra något i din karriär, att ta det till den högsta nivån och bli en olympisk mästare – det var alltid drömmen … Som 8-åring kommer du från Somalia och inte pratar ett ord engelska, att bli erkänd av ditt land, det är otroligt », sa han till Independent på dagen för sin investiturceremoni. « Det var fantastiskt att bli adlad av drottningen », sa Farah i en video på sin YouTube-kanal och noterade att han hade « en anständig konversation » med Hennes Majestät om sin löparkarriär och planer efter pensioneringen.
Dame Ellen MacArthur
Även om du kanske inte från början tänker på segling som en sport, är den engelska sjömannen Dame Ellen MacArthur utan tvekan en idrottare och fick en damhood (den kvinnliga motsvarigheten till riddarskap) för sina prestationer inom idrotten. 2005 slog hon rekordet för den snabbaste solo nonstop globala seglingsresan, per Britannica. När hon avslutade sin rekordstora resa skrev drottning Elizabeth ett personligt grattis till den unga seglaren, där hon sa: « Jag är glad över att höra att du har avslutat din jorden runt-resa på rekordtid. Sedan du avseglade i november förra året framstegen har följts av många människor i Storbritannien och över hela världen, som har imponerats av ditt mod, skicklighet och uthållighet. » Den dåvarande premiärministern, Tony Blair, sa: « Hela landet är väldigt stolt över Ellen », enligt The New York Times.
Kort därefter tillkännagavs hennes damskap. 28 år gammal vid den tiden är hon den yngsta kända kvinnan som någonsin blivit dam, enligt The Guardian. Ett officiellt uttalande från Buckingham Palace löd: « Drottningen har med glädje godkänt att Ellen Patricia MacArthur MBE utnämns till Dame Commander of the Civil Division of the Most Excellent Order of the British Empire med anledning av hennes rekordstora, solo-omsegling. » (via The Guardian).
Sir Steven Redgrave
Steven Redgrave är lite av en levande legend inom roddsporten. Enligt Internationella olympiska kommittén är han den enda roddaren som har vunnit fem guldmedaljer vid fem olympiska spelen i rad, från 1984 till 2000. Med en sådan rekordartad prestation är det inte förvånande att nationen skulle vara stolt över honom och att drottningen skulle ge honom en av dess högsta utmärkelser – riddarskap.
Redgrave, kallad « Storbritanniens största olympier » av BBC, adlades av drottning Elizabeth II i Buckingham Palace 2001. Enligt uppgift frågade drottningen Redgrave om hans fötter hade ont efter att ha sprungit London Marathon nyligen. « Jag sa till drottningen att jag fortfarande har ett par blåsor och att mina ben var så stela att jag var tvungen att gå nedför trappan baklänges », berättade han för nyhetsbyrån. Om det inte räckte att leva med stoltheten över fem guldmedaljer, har han nu medaljen och titeln riddare att lägga till sin lista över imponerande prestationer. « Det är en stor ära – det är fantastiskt att få en ära från ditt land, » tillade Redgrave.
Dame Tanni Grey-Thompson
Den walesiska rullstolsåkaren Tanni Grey-Thompson har representerat Storbritannien i Paralympics vid mer än ett tillfälle och har vunnit hela 11 guldmedaljer, enligt Wales regerings hemsida. Född med ryggmärgsbråck, började Grey-Thompson att tävla i rullstol som 12-åring och blev omedelbart förälskad i sporten och har ägnat mycket av sitt liv åt den, enligt Stylist. Hon har inte bara en mängd medaljer att visa för det, hon slog också över 35 världsrekord under sin karriär i rullstolsracing.
2005 fick hon en hedersbetygelse av drottning Elizabeth II för sina « tjänster till handikappidrott », enligt The Guardian. Hon berättade för publikationen: « Det var verkligen känslosamt, » och tillade, « Jag trodde aldrig att det här skulle hända i mitt liv … Det visar hur långt paralympisk sport har kommit i detta land. » Och som Sir Ian Botham nämnde tidigare, har hon också tilldelats äran av peerage och tjänar i House of Lords som baronessan Grey-Thompson av Eaglescliffe, enligt National Paralympic Heritage Trust.
Sir Alex Ferguson
Alex Ferguson, med smeknamnet « Fergie » av fansen, är en före detta skotsk fotbollsspelare och manager. Även om han spelade professionellt på 60- och 70-talen, är han känd för att ha styrt fotbollslaget Manchester United från 1986 till 2013, enligt Britannica. Han fick sitt riddarskap och blev Sir Alex Ferguson 1999 för sina tjänster inom fotbollen. Enligt Independent tilldelades han äran efter att han uppnått ett antal vinster för laget, inklusive Premier League, FA-cupen och Europacupen. Vid den tiden hade han spelat en stor roll för att få laget 12 stora troféer.
När han gjorde sin vandring till Buckingham Palace för att officiellt bli adlad av drottning Elizabeth II, var han naturligtvis nervös. « Det är nervkittlande, ja. Ja, jag tror att alla som upplever det har samma känsla. Jag har varit här [to Buckingham Palace] för tredje gången men du har fortfarande den typen av bävan. Det är ändå en underbar dag », sa han i en intervju 1999 efter ceremonin.
Sir Bradley Wiggins
Cyklisten Bradley Wiggins har haft en imponerande karriär. Han vann inte bara 2012 Tour de France, han har också tagit hem fyra olympiska guldmedaljer, ett silver och två brons, per Britannica. Så det är inte konstigt att han skulle nomineras till och tilldelas ett riddare. Han adlades av drottning Elizabeth II i en ceremoni i Buckingham Palace 2013. « Jag kommer inte ihåg vad hon sa eller vad jag sa », sa han till Sky Sports (via NBC Sports). « Det var ganska nervkittlande faktiskt. Jag skakar fortfarande nu, om jag ska vara ärlig », erkände han för BBC efter investieringen. « Jag pratade precis med några av de andra som fick saker och frågade dem vad de har blivit hedrade för, och de är historiska saker, banbrytande vetenskaper eller vad som helst. Jag har vunnit ett cykellopp, du vet, och jag känner mig lite underlägsen alla, verkligen », förklarade han vidare.
Hans ödmjuka inställning till äran har intensifierats under åren. I ett avsnitt 2019 av hans podcast, « The Bradley Wiggins Show », erkände han att han hade förstört många av sina medaljer och troféer, och förklarade: « Jag slog sönder mitt riddarskap inför mina barn och kastade dem i rabatten för att göra en peka på dem » (via Daily Mail). Tydligen försökte han lära dem en läxa om att inte sträva efter materiella saker i livet.
Sir Nick Faldo
Efter att ha vunnit tre Masters-turneringar och tre British Open-mästerskap, blev golfaren Nick Faldo adlad av drottning Elizabeth II 2009, per PGA-tour. Han är en av få golfare som någonsin fått äran. « Som du kan föreställa dig är det något. Det här har varit en väldigt speciell dag », sa han i en intervju efter investiturceremonin (via AP Archive). Han noterade som ung golfspelare att han bara hade drömmar om att vinna turneringar. « Men du drömmer inte om det här, » sa han till PGA.
Faldo har förblivit stolt över sitt riddarskap. « Det är den högsta äran en civil kan få i vårt land », sa han i NBC Golf-showen « Feherty ». Han förklarade också varför det inte är pretentiöst, utan snarare respektfullt att insistera på att folk använder titeln « Sir » framför hans namn. « Vi ombeds faktiskt av vår regering att upprätthålla traditionen med denna titel, » sade han. Och det är en tradition som Sir Nick gärna upprätthåller.
Sir Bill Beaumont
Den tidigare spelaren och World Rugby-ordföranden Bill Beaumont fick riddare 2019 för sina tjänster till rugby. Han spelade och var kapten för lagen Fylde, Lancashire, England och de brittiska och irländska lejonen. Efter att ha gått i pension från spelet fortsatte han att satsa på sporten som ordförande för den stora rugbyorganisationen, enligt World Rugby.
Efter investiturceremonin, Beaumont twittrade, « Härad och ödmjuk över att ha blivit adlad av Hennes Majestät Drottningen i Buckingham Palace idag. En mycket speciell dag, delad med min familj, som jag kommer att minnas för resten av mitt liv. Stolt över att få servera rugby. » Han noterade också att äran är en prestation för hela rugby, och sa: « Riddarskapet är lika mycket erkännande för alla som ger allt till denna fantastiska sport som det är jag », enligt World Rugby.
Alla var dock inte överens om utmärkelsens lämplighet vid den tidpunkten. Riddarskapet kom ungefär samma år som en fransk spelare, Nicolas Chauvin, dog av skador efter en tackling under en rugbymatch. The Times ställde frågan: « Är det rätt att hedra mannen i den allra högsta positionen i World Rugby under samma månad som en ung fransk spelare dog när han spelade spelet som han administrerar? »
Dame Laura Davies
Laura Davies är en av de mest kända golfarna på LPGA. Hon har vunnit 84 segrar samt fyra stora titlar och valdes in i World Golf Hall of Fame 2015, per LPGA. Hon är också den enda golfaren, oavsett kön, som någonsin vunnit turneringar på fem olika kontinenter under ett enda år, enligt NBC Golf. Alla dessa imponerande prestationer gjorde Storbritannien stolt och resulterade i slutändan i att hon nominerades och tilldelades en Damehood av Hennes Majestät Drottning Elizabeth II 2014 för sina tjänster till golf.
Av alla hennes troféer och utmärkelser verkar hon vara mest stolt över Damehood. Hon sa till SkySports, « Det är verkligen den största äran jag har fått i min karriär och det som gör det ännu mer speciellt är att det är en ära som övergår golfen », och tillade: « Det är ett trevligt erkännande för damgolf. » Princess Royal skänkte äran åt Davies på uppdrag av drottningen, som var engagerad i andra officiella frågor vid den tiden, per Daily Mail.
Sir Andy Murray
Född i Skottland, Andy Murray är en tennisspelare som har vunnit två guldmedaljer vid OS och tre Grand Slam-titlar, per Britannica. 2016 blev han Sir Andy Murray när han fick sitt riddarskap. Han fick äran inte bara på grund av sina prestationer på tennisbanan, utan också på grund av hans välgörenhetsengagemang. Han är UNICEFs brittiska ambassadör och har varit starkt engagerad i World Wildlife Fund, särskilt i deras kampanj mot tjuvjakt i Nepal. « Jag har följt WWF:s arbete med den illegala handeln med vilda djur ett tag nu och letat efter ett sätt att stödja kampanjen. Jag tycker att det är otroligt viktigt att den här handeln förhindras », säger Murray till TFN.
Tennisspelaren var ödmjuk när han fick äran och noterade att han inte var säker på att han skulle lägga till « Sir » till sitt namn. « Det låter konstigt. Självklart är det en stor ära. Det är ett stort erkännande för mina resultat under de senaste åren… men jag är mer än glad att bara vara känd som Andy, det är bra för mig », sa han till BBC. Han blev inte officiellt adlad med svärd i Buckingham Palace förrän 2019, enligt BBC. Dåvarande prins Karl (nuvarande kung Karl III) delade ut medaljen som representant för drottningen.